Penyata kewangan perniagaan kenyataan

penyata kewangan perniagaan

PENGENALAN
Adakah mana-mana pernyataan ini terdengar biasa:

– “Saya tidak faham mengapa beberapa bulan saya membuat pendapatan bersih 15% dan bulan lain saya kehilangan 7%. Saya tidak boleh mempercayai apa yang dikatakan penyata kewangan saya.”
– “Keuntungan kami rendah bulan ini kerana kami membeli banyak inventori yang belum kami jual.”
– “Keuntungan kami rendah kerana kami membayar untuk dua belas bulan insurans berikutnya pada bulan ini.”
– “Keuntungan kami lebih tinggi daripada biasa kerana kami menginvois pelanggan kami untuk kerja yang sebenarnya kami belum selesai.”

Pemilik dan pengurus perniagaan kecil dan sederhana sering membuat kenyataan ini dan lain-lain yang serupa, membayangkan bahawa penyata kewangan syarikat adalah salah. Akibat tidak mempunyai penyata kewangan bulanan yang tepat boleh memudaratkan. Kami telah melihat situasi di mana berjuta-juta dolar, beratus-ratus pekerjaan, dan keseluruhan syarikat hilang kerana penyata kewangan yang tidak tepat.

Untuk tujuan perbincangan ringkas ini, penyata kewangan merujuk kepada penyata pendapatan, kunci kira-kira, penyata aliran tunai dan sebarang laporan khusus industri lain (seperti laporan Kerja Sedang Dalam Industri) yang membantu syarikat mengenal pasti kejayaan dan peluang untuk penambahbaikan. Walaupun memastikan penyata ini tepat mungkin menelan belanja yang lebih sedikit daripada yang sedang dibelanjakan oleh syarikat untuk fungsi perakaunannya, kos itu biasanya berbaloi dengan perbelanjaannya.

KEJAHATAN YANG PERLU
Kakitangan perakaunan biasanya melakukan aktiviti menjana bukan hasil, yang boleh menyebabkan sesetengah pemilik perniagaan pedih ulu hati. Jika aktiviti mereka disediakan untuk mencipta penyata kewangan bulanan yang tepat dan tepat pada masanya setiap bulan dengan berkesan dan cekap, kakitangan perakaunan benar-benar aset yang tidak ternilai kepada syarikat. Pengalaman kami menunjukkan bahawa mengabaikan aspek perniagaan ini akan merugikan usahawan dalam jangka panjang berbanding kos yang agak rendah yang dikaitkan dengan menghasilkan penyata kewangan yang disediakan secara dalaman yang tepat setiap bulan. Kami akan membincangkan salah satu punca dan beberapa faedah yang diperoleh daripada penyata kewangan yang tepat.

TABIAT BURUK MENONTON AKAUN BANK
Kami tidak mencadangkan anda tidak perlu menonton akaun bank anda. Kami, walau bagaimanapun, mencadangkan bahawa perniagaan permulaan biasanya bergantung pada baki dalam akaun bank mereka sebagai ukuran kritikal prestasi mereka. Apabila syarikat berkembang dan menjadi lebih kompleks, ini adalah cara yang sangat tidak berkesan untuk mengukur prestasi sebenar syarikat. Namun terlalu kerap firma yang sedang berkembang berjuang untuk memecahkan tabiat ini dan falsafah yang berkaitan dengannya.

AKRUAL VS. WANG TUNAI – MENYULAI PRESTASI SEBENAR ANDA
Dalam lebih 90% perniagaan yang kami telah bekerja, salah satu punca utama penyata kewangan tidak tepat ialah penggunaan prinsip pelaporan berasaskan tunai. Pada dasarnya, perakaunan berasaskan tunai meletakkan wang tunai masuk ke dalam perniagaan dan wang tunai keluar dari perniagaan ke dalam tempoh perakaunan yang sama, tidak kira sama ada ia berkaitan antara satu sama lain. Sebagai contoh, jika pada bulan Disember saya membeli perabot untuk dijual semula tetapi saya tidak menerima sebarang wang tunai daripada jualan perabot pada bulan yang sama, maka penyata kewangan berasaskan tunai saya akan memberitahu saya bahawa saya kehilangan banyak wang pada bulan Disember. Tetapi adakah saya benar-benar? Pasti wang tunai saya telah terjejas secara negatif, tetapi saya masih mempunyai aset berharga yang mungkin akan saya jual pada bulan hadapan. Penyata kewangan berasaskan tunai tidak menggambarkan prestasi firma.

Sebaliknya, kewangan berasaskan akruan berusaha untuk memadankan hasil dengan perbelanjaan yang berkaitan, dan begitu juga sebaliknya. Ini bermakna kita tidak sepatutnya menunjukkan perbelanjaan untuk membeli perabot untuk dijual semula sehingga tempoh kita benar-benar menjualnya. Hasilnya ialah laporan kewangan yang menerangkan dengan tepat bagaimana prestasi firma. Menariknya, penyata kewangan berasaskan akruan akan menyelesaikan setiap satu penyata dalam perenggan pengenalan.

FAEDAH TAMBAHAN
Penyata kewangan bulanan yang penyata kewangan perniagaan mencipta faedah tambahan. Ketepatan dalaman anda akan memperkasakan CPA anda untuk menjadi lebih berkesan dalam penyediaan penyata cukai, pengiraan pembayaran cukai anggaran suku tahunan tanpa penalti dan aktiviti perancangan cukai yang lain. Anda akan menjadi salah seorang pelanggan kegemaran mereka, dan anda tahu betapa anda sanggup untuk melampaui batas untuk pelanggan kegemaran anda. Kredibiliti anda sebagai perniagaan yang berdaya maju akan meroket dengan jurubank, syarikat ikatan, lembaga pelesenan profesional dan profesional luar lain yang mungkin penting untuk kejayaan berterusan anda. Apabila tiba masanya untuk menilai perniagaan anda, penyata kewangan yang tepat akan memastikan penilaian selesai. Kami telah melihat syarikat menerima penilaian jauh di bawah nilai sebenar mereka kerana penyata kewangan mereka tidak menunjukkan gambaran sebenar perniagaan mereka.

KESIMPULAN
Jika anda tidak mendapat apa-apa lagi daripada artikel ini, sila pastikan anda mengingati perkara ini – jika anda menjaga bahagian perniagaan anda ini, anda akan mendapat ganjaran jangka pendek dan jangka panjang. Anda akan mempunyai maklumat yang lebih baik untuk dijadikan asas kepimpinan dan strategi anda. Anda akan memuaskan hati profesional luar yang anda uruskan

Angelus Corporate Services Sdn Bhd
8-2, Jalan Dagang SB 4/2, Taman Sungai Besi Indah, 43300 Seri Kembangan, Selangor
014-809 7047